2019-03-23 09:16:342019-03-23 09:16:342019-03-23 09:16:34 Hella

Blog

Behandeling koplamplenzen als alternatief voor vervanging: geen goed idee!

Hoe complex vandaag de dag verlichting qua techniek ook is, elke koplamp heeft nog altijd te maken met weersinvloeden en is derhalve aan slijtage onderhevig. Stof, water, zout, maar ook zand, teer, steenslag, hagel en vooral de zon kunnen hier grote invloed op hebben. Ook ondeskundige reiniging of verkeerde reinigingsmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op het materiaal. De koplamp glazen raken daardoor beschadigd en kunnen hierdoor in functie gereduceerd worden. Veel auto’s rijden hier, al dan niet ongemerkt, mee door.
 

 

 

 

 

 

 

 

Een goede oplossing of te mooi om waar te zijn?

Het is natuurlijk geen leuke boodschap als verteld wordt dat de koplampunit vervangen moet worden. Er zijn veel partijen in de markt die hier slim op in spelen en diverse ‘reparatiemogelijkheden’ aanbieden. Volgens de aanbieders zijn deze producten geschikt om versleten, vergeelde of matte koplampen weer nieuwe glans te verlenen. En het mooie is, je kunt het allemaal zelf doen met ondersteuning van handige tips en instructievideo’s. Bovendien is, naar eigen zeggen, een koplampvervanging dan vervolgens niet meer nodig, wordt het oppervlak weer weersbestendig, stabiliseert het breukplaatsen en zijn snelle resultaten gegarandeerd. 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zegt de wet hierover?

Om te bepalen of zulke reparatieoplossingen een goed idee zijn, moeten we kijken wat hierover in de wet geregeld is. Voor de diverse lampen (mistlampen, grootlichtlampen, halogeen koplampen etc.) zijn ECE typegoedkeuringen afgegeven. Daarbij worden eisen gesteld aan de kunststof lampglazen en coatings. Omdat in het algemeen het koplampglas een vast bestandsdeel is van de koplamp, valt die dus ook binnen de typegoedkeuringseisen. Het slijpen of polijsten van het lichtdoorlaat dan wel het aanbrengen van lak op de koplamplens vormt een ingreep in de typegoedkeuring ervan en is dus niet toegestaan. Een op die manier achteraf veranderde koplamp voldoet dan niet meer aan de wettelijke voorschriften. Er worden immers hoge mechanische en thermische eisen gesteld aan de lenzen en gebruikte materialen. Door behandeling middels de reparatiesetjes kan hier niet aan worden voldaan.
 

 

 

 

 

 

 

Alternatief voor koplampvervanging?

Omdat we bij HELLA zien dat dergelijke setjes toch veelvuldig verkocht worden, is de proef op de som genomen. Onze lichttechnici testten in welk opzicht de aangeboden behandelingssystemen en laksystemen aan de wettelijke eisen, gesteld aan de koplampen, voldoen. Met omvangrijke tests zijn de volgende factoren getest:

     
  • Bepalen van de dikte van de laklaag door de interferentiemeting met wit licht.
  •  
  • Bepalen van de ‘haze’ (optische parameter om de verstrooiing en optische opbouw te omschrijven).
  •  
  • Bepalen van krasbestendigheid.
  •  
  • Bepalen van bestendigheid tegen bepaalde stoffen.
Het resultaat? Geen van de geteste behandelingsmethoden en laksystemen voldeed aan de testeisen! Dit in tegenstelling tot de originele coating. Er zijn dus geen alternatieven bij ons bekend die het mogelijk maken de koplamp te behandelen en hierbij nog altijd aan de gestelde ECE-regelingen te voldoen.
Indien vakkundig aangebracht zorgen dergelijke reparatiesetjes weliswaar voor een visuele verbetering, maar de bestendigheid tegen weersinvloeden en belasting door bepaalde stoffen blijft ver achter bij de originele toestand. Verbetering van het lichttechnische vermogen van het koplampsysteem kan weliswaar in bepaalde gevallen worden bereikt, maar is slechts van korte duur. 
 
Conclusie moet dus zijn dat het af te raden is deze behandelingssetjes te gebruiken. Het zorgt voor een snellere veroudering van de kunststof koplamplens en bovendien verliest de gehele koplampunit hierdoor zijn typegoedkeuring. Als gevolg hiervan zal de auto ook niet door de APK komen waardoor de voertuigbezitter alsnog over moet gaan op een koplampvervanging. Wat ons betreft dus geen goed idee!
 
 

Reageren is niet meer mogelijk.

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com