2019-02-18 01:19:392019-02-18 01:19:392019-02-18 01:19:39 Hella

Blog

Zwaailampen en flitslampen op alle fronten getest

Een zwaai- of flitslamp heeft een waarschuwingsfunctie en moet te allen tijde functioneren. Falen is geen optie. De kwaliteit van de lamp zelf is dus belangrijk. Goede materialen zijn noodzakelijk om een kwalitatief goede lamp te produceren. Maar voordat de lamp de fabriek verlaat, wordt deze ook nog op allerlei fronten getest. Waarom en hoe dat lees je hier.

Kwaliteit: vereisten en testen

Wettelijke vereisten op het gebied van zwaailampen zijn er in overvloed. Dat lijkt soms vervelend, maar is zeker nodig. Zo stelt richtlijn ECE R 65 dat het licht van de zwaailamp vanuit alle richtingen zichtbaar moet zijn. 

Zichtbaarheid volgens ECE – R65

Om aan alle vereisten te voldoen en om goede kwaliteit te leveren, doorlopen de producten van HELLA verschillende tests:

Spatwatertest

In een universele spatwatercabine worden producten van HELLA getest onder realistische weersomstandigheden. De cabines zijn uitgerust met inrichtingen voor harde regen, waterstralen en fijne nevelgordijnen. (IP XK4K)

Test met hogedrukreiniger

In de testopstelling worden de producten getest met een waterdruk tot 120 bar en een watertemperatuur van 85 graden Celsius. Bij deze test wordt de reiniging in een wasstraat of met een hogedrukreiniger nagebootst. (IP XK9K)

Stoftest

Met deze test worden de producten op stofdichtheid getest. De testresultaten worden o.a. beoordeeld aan de hand van een bepaling van de fotometrische waarden voor en na de test (IP 5K).

Dompel- en drukdichtheidstest

Deze test wordt bij alle verlichtingsproducten uitgevoerd. In een dompelbuis wordt een waterdiepte van 1 meter bereikt. In een meer uitgebreide testinstallatie kan een diepte van 6 meter worden bereikt. Bovendien wordt in een dompelbekken een overdruktest met een druk tot 1,6 bar uitgevoerd. (IP 67)

Warmte-, vocht- en koudetest

Bij temperatuurwisseltests worden producten in klimaatkasten blootgesteld aan temperatuurschommelingen van -40 graden Celsius tot +100 graden Celsius. Bovendien worden bedauwings- en verdampingstests uitgevoerd bij een luchtvochtigheidsgraad van max. 95% en bij temperaturen tot 80 graden Celsius. In de zogenoemde “shock-kast” wordt de temperatuur razendsnel (met intervallen van max. 6 sec.) gewijzigd. Deze tests zijn pure stress voor elk materiaal, zowel voor lampen als voor afzonderlijke elektronische componenten. De warmte- en koudetests duren tot wel 48 uur.

Trillingstest

Bij deze test wordt het gedrag van producten op een slecht wegdek gesimuleerd. Met de breedbandruistest wordt de mechanische duurbestendigheid getest op de verticale en horizontale as. De testfrequentie loopt hierbij van 10 tot 1000 hertz. Verder wordt bij deze procedures een mechanische schoktest uitgevoerd, waarbij stoten (product in doos tijdens verzending) met een versnelling van 300 tot maximaal 500 meter per seconde 2 wordt gesimuleerd.

Bekijk zelf de schoktest van de HELLA K-LED 2.0.  
 

Thermomanagement – warm aanbevolen

Een goed thermomanagement in een lamp is van invloed op de levensduur van de lamp. Als de temperatuur in een lamp met 10% toeneemt, daalt de levensduur van LED’s al met 50%. Met een optimaal temperatuurbeheer heeft een led een lange levensduur tot 30.000 uur.

HELLA in vergelijking met concurrenten

 

Vind de juiste lamp

HELLA heeft voor iedere toepassing de juiste zwaailamp. Bekijk ons complete assortiment waarschuwingsverlichting

Wat is het verschil tussen een zwaailamp en een flitslamp? Lees het hier >>

 

Reageren is niet meer mogelijk.

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com