2019-04-21 06:23:052019-04-21 06:23:052019-04-21 06:23:05 Hella

Blog

Zwaailampen en flitslampen. Wat is het verschil?


Waarschuwingsverlichting kennen we in de vorm van zwaailampen en flitslampen. Het verschil tussen deze lampen is eigenlijk simpel: een zwaailamp geeft een roterend (draaiend) lichtsignaal, een flitslamp geeft een lichtsignaal dat tegelijkertijd naar alle richtingen wordt uitgestraald. Hoe zit dat nou precies en wanneer gebruik je welke lamp?

 

Zwaailampen

Een zwaailamp produceert een roterend (draaiend, 160-180 omwentelingen per minuut) lichtsignaal. Kwalitatieve zwaailampen hebben een verchroomde paraboolreflector die rond de (H1) gloeilamp is gepositioneerd. Belangrijk hierbij is dat de gloeidraad van de gloeilamp zich in het brandpunt van de reflector bevindt, om een krachtig en geconcentreerd lichtsignaal te kunnen realiseren.

Goedkopere zwaailampen hebben een rechtopstaande gloeilamp waar een matte reflector omheen draait. Dit heeft als nadeel dat het lichtsignaal minder krachtig is, maar ook dat op den duur speling ontstaat tussen de reflector en de gloeilamp. Het licht gaat dan alle kanten uit, is dus minder krachtig en minder goed waarneembaar.
Bij zwaailampen uit de hogere prijsklasse vormen gloeilamp en paraboolreflector één draaiend geheel. Deze constructie is complexer, maar zorgt er wel voor dat gedurende de volledige levensduur van de zwaailamp een krachtige en geconcentreerde lichtbundel gegarandeerd blijft.

Flitslampen

Bij flitslampen straalt het lichtsignaal gelijktijdig naar alle richtingen. Dit is niet mogelijk met een normale halogeen gloeilamp als lichtbron. Hiervoor worden een speciale xenon flitsbuis of LED´s als lichtbron gebruikt. Het is overigens goed om te weten dat er veel verschillende flitsfrequenties mogelijk zijn, maar dat niet alles wettelijk is toegestaan.

Tegenwoordig kunnen LED flitslampen ook een roterend (draaiend) lichtsignaal voortbrengen. Cirkelvormig opgestelde LED’s worden dan zodanig geprogrammeerd dat ze niet allen tegelijk aan- en uitgaan, maar zodanig aan- en uitgaan dat ze als het ware een draaiend lichtsignaal voortbrengen. Kwalitatieve flitslampen zijn te herkennen aan een hoogwaardige optische structuur rond de LED’s of door een speciale Fresnellens rond de xenon lichtbron.

Welke waarschuwingslamp gebruik je voor welke toepassing?

Zwaailampen zijn aangenamer in het gebruik in de stad, omdat de lamp minder reflecties creëert op de muren van gebouwen. Ook wanneer vrachtwagens een rijdende kolonne vormen, zijn zwaailampen aan te bevelen boven flitslampen. Het lichtsignaal van zwaailampen is namelijk minder vermoeiend voor de ogen van de chauffeur die rijdt achter een voertuig met een zwaailamp achterop.

Flitslampen zijn meer geschikt voor gebruik buiten de bebouwde kom. Hier zijn geen muren die voor storende en vermoeiende reflecties zorgen. De krachtige verlichting kan hier alle kanten op schijnen zonder dat de chauffeur zichzelf of andere weggebruikers verblindt.

        

Kwaliteit van zwaailampen

Een zwaai- of flitslamp heeft een waarschuwingsfunctie en moet te allen tijde functioneren. Falen is geen optie. De kwaliteit van de lamp zelf is dus belangrijk. Goede materialen zijn noodzakelijk om een kwalitatief goede lamp te produceren. HELLA lampen worden daarom op allerlei fronten getest. Lees meer>>

Iedere lamp heeft een eigen manier van lichtverdeling en lichtopbrengst. Wil je de lichtopbrengst van de ene lamp vergelijken met een andere lamp? In onze online Eliver-tool zijn diverse signaallampen en optische waarschuwingssystemen met elkaar te vergelijken.

Vind de juiste lamp

HELLA heeft voor iedere toepassing de juiste zwaailamp. Bekijk ons complete assortiment waarschuwingsverlichting

 

Reageren is niet meer mogelijk.

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com