2019-04-21 06:19:272019-04-21 06:19:272019-04-21 06:19:27 Hella

Blog

Bandenwissel: ben jij al om?

April is voor de meeste mensen de maand om de banden weer te wisselen. Rij je nog op winterbanden, dan is het nu de hoogste tijd om weer naar de zomerbanden te gaan. Menig werkplaats zal zijn klanten hier al op geattendeerd hebben en enkele hobbyisten zullen zelf aan de slag zijn gegaan in hun garage. Maar waar moet je bij een bandenwissel nu op letten? Wij zetten het even op een rijtje.

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer wisselen?

In de regel ga je rondom de Paasdagen naar zomerbanden en in oktober komen de winterbanden weer tevoorschijn. Het één en ander laat zich echter niet altijd even makkelijk in een bepaalde maand plannen daar het klimaat nogal eens wispelturig wil zijn. Verdwaalde winterse dagen in april of toch nog een staartje van de zomer in oktober kunnen voor verwarring zorgen.

Ben je van plan buiten Nederland of België te rijden? Denk er dan ook even aan dat in navolgende Europese landen winterbanden verplicht zijn: 
Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Estland, Finland, Kroatië, Luxemburg, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, IJsland en Zweden

En wanneer aangeven op borden zijn winterbanden tevens verplicht in:
Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland

Waar moet ik de banden wisselen?

Het zal voor zich spreken voor de werkplaatsprofessional, maar de auto dient op een even, droge en vaste ondergrond te staan. Een werkplaats zal aan deze vereisten voldoen, de hobbyist moet even opletten of zijn garage afdoende is. In alle gevallen moet het voertuig gezekerd zijn teven plotseling wegrollen.

Waar moet ik op letten?

Tip 1: bandenprofiel en -toestand checken

Een te geringe profieldiepte zorgt voor slechtere prestaties van de banden en heeft invloed op de rij- en remeigenschappen van de auto. Voor je de winterbanden afmonteert is het dan ook zaak te checken of het profiel nog voldoende is en of je de banden nog wel moet opslaan voor de volgende winter. Dit kan uiteraard met een bandenprofielmeter. 1.6mm is het minimum volgens de APK, maar beter is het toch om minstens 3mm aan te houden bij zomerbanden en 4mm bij winterbanden. Naast het profiel check je ook de algehele toestand van de band op beschadigingen of scheurtjes. En zijn de banden al minstens 6 jaar oud, dan moet je toch sterk nadenken over het vervangen van deze banden. Meestal is de leeftijd van een band te herkennen aan de zogenoemde DOT code. Deze geeft de productiedatum van de band aan. Kun je deze zelf niet vinden, dan kan je bandenleverancier je waarschijnlijk wel verder helpen.

Tip 2: voorbereiding en het wisselen van het wiel

Je hebt natuurlijk de juiste gereedschappen bij de hand liggen. Eventueel maak je gebruik van het werktuig dat bij de auto zelf geleverd is. Zo niet, dan zorg je er in ieder geval voor dat je een vijzel, een wielkruis en een momentsleutel paraat hebt. Professionele werkplaatsen zorgen ervoor dat de banden goed uitgelijnd zijn. Denk er bovendien aan de montageaanwijzingen van de betreffende voertuigfabrikant in acht te nemen.

Tip 3: de juiste draai vinden

Het juiste ‘aanhaalmoment’ van de wielbouten vinden is erg belangrijk. Je wilt immers onaangename verrassingen voorkomen en er is toch echt een groot verschil tussen 90 en 180 Newton meter! Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van de auto of ga af op je eigen expertise of die van een professional.  Verkeerd gemonteerde wielbouten kunnen leiden tot schade aan de wielnaaf of velg en in het uiterste geval zelfs tot ernstige ongelukken! Denk er ook aan dat voor de veiligheid van de bestuurder de bouten na 50km opnieuw voor de veiligheid nog even worden aangedraaid. 

Tip 4: de juiste bandenspanning is belangrijk

Na de montage moet de juiste bandenspanning worden ingesteld. Tijdens het opslaan van de banden verliezen deze namelijk druk. Een te lage bandenspanning leidt tot meer slijtage, een hoger brandstofverbruik en kan ook een negatief effect hebben op het rijgedrag. De vereiste bandenspanning is te vinden in de bedieningsinstructies, maar ook wordt deze meestal in de tankafdekking of in het deurkozijn gemonteerd. De bandenspanning kan bij bijna elk benzinestation worden gecontroleerd en aangepast. Bestuurders zouden deze ook regelmatig moeten controleren, maar helaas wordt dit vaak vergeten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderne voertuigen zijn uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS). Afhankelijk van de voertuigfabrikant of het systeem, moeten de luchtdrukken worden opgeslagen en opnieuw worden bevestigd na een bandwissel.  Of mogelijk moeten de sensoren van de afzonderlijke wielen worden ingeleerd.

Tip 5: zo sla je de banden juist op

Droog, donker, koel. Dat zijn belangrijke vereisten. Bovendien moet de bandenspanning vóór opslag met 0,5 bar worden verhoogd. Vaak onderschat, maar erg belangrijk: de juiste identificatie per positie op het voertuig om zo verwarring bij de volgende wissel te voorkomen. Banden met velg moeten horizontaal op elkaar worden opgeslagen waarvoor idealiter een velgenboom gebruikt wordt.

Een specifieke tip voor werkplaatsen

Waar veel klanten zich misschien niet volledig van bewust zijn is dat het wisselen van de banden door een professionele werkplaats sneller, zekerder, professioneler en zelfs niet zo duur hoeft te zijn als velen denken. Bestuurders hoeven zich dan geen zorgen te maken over eerder genoemde tips en aanwijzingen. Ze vertrouwen op de expertise van de werkplaats. Benader je klanten daarom met argumenten als: bespaar ruimte, geen opslag nodig, optimale opslagcondities, verhoogde levensduur, grondige check van de banden en een correcte montage gegarandeerd. Want uiteindelijk wil iedereen veilig op weg!

 

Reageren is niet meer mogelijk.

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com