2019-02-18 01:52:292019-02-18 01:52:292019-02-18 01:52:29 Hella

Blog

Zeg maar dag tegen koperen remblokken

Bij het remmen komen hitte en stof vrij wanneer wrijving wordt gemaakt. Remblokken dienen bestand te zijn tegen een temperatuur van wel 800 graden Celsius. Afhankelijk van de uitvoering en vereisten bestaan remblokken dan ook voor maximaal 65% uit metaal, waaronder koper. Dit voorkomt slijtage, minimaliseert geluid en vibratie en levert een bijdrage aan de wrijvingsstabiliteit. Echter, de microdeeltjes die vrij komen tijdens deze wrijving komen terecht in de lucht en het grondwater en zijn schadelijk voor het milieu.
 
Daarom wordt er gewerkt aan regelgeving om koper uit de blokken te verbannen. In de Verenigde Staten moet vanaf 2021 het kopergehalte van remblokken minder dan 5% zijn en in 2025 mogen remblokken die gebruikt worden in de VS helemaal geen koper meer bevatten. Hella Pagid wil deze doelstelling ook halen en is bezig haar wereldwijde productrange compleet kopervrij te maken, nog zelfs voor 2025.
 
De engineers van Hella Pagid zijn dan ook al geruime tijd bezig onderzoek te doen naar een materiaalsamenstelling zonder toevoeging van koper. Een uitdaging als je weet dat er geen enkel materiaal is dat individueel de eigenschappen van koper kan vervangen. Men vond de oplossing in een mix van diverse materialen zoals sulfieten, mineralen, schuurmiddelen, vezels, keramische deeltjes en grafieten. Het testresultaat mag er zijn: kopervrije remblokken met dezelfde excellente eigenschappen als de blokken met koper. 
 
 
Snel de juiste Hella Pagid onderdelen vinden?
Neem dan een kijkje in de online universele catalogus of in de BrakeGuide.

Reageer

* required fields

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com