2019-02-18 01:28:542019-02-18 01:28:542019-02-18 01:28:54 Hella

Blog

Gebruik de airco ook in de winter

Gebruik de airco ook in de winter

De meeste mensen associëren airconditioning met de zomer. Toch is de airco ook zeker in de herfst- en wintermaanden van groot belang. Het aircosysteem zorgt namelijk niet alleen voor de temperatuur, maar ook voor het drogen van de lucht. Daardoor verdwijnen de beslagen ramen en heb je als bestuurder optimaal zicht. 
 

Vocht en beslagen ramen

Bij regen of sneeuw zorgen natte kleren en paraplu’s voor veel vocht in de auto. Een goed werkende airco filtert het vocht uit de lucht. Aircosystemen die regelmatig gebruikt én onderhouden worden, zorgen dus ook in de winter voor extra veiligheid en comfort. Als de airco regelmatig gebruikt wordt, is dit bovendien voordeliger voor de levensduur. Het verlies van koudemiddel wordt namelijk beperkt en daarmee worden dure reparaties voorkomen.

HELLA adviseert om de airconditioning elke maand minimaal een aantal minuten in te schakelen, zodat de compressor en afdichtingen gesmeerd blijven en het systeem optimaal zijn werk kan doen. In veel auto’s gaat de airconditioning automatisch aan als de ontwasem-functie van de voorruit wordt aangezet. Als dit niet automatisch gebeurt, moet de airconditioning handmatig worden aangezet.

Aircocheck

Ook een jaarlijkse aircocheck wordt aangeraden. Leidingen en afdichtingen kunnen verouderen, uitdrogen en lek raken. Dit leidt tot verdamping van het koudemiddel waardoor de werking van de airco wordt beperkt. In de werkplaats worden de compressor, de condensor, de verdamper en het expansieventiel gecontroleerd op de juiste werking. Bij een uitgebreide servicebeurt worden ook de afdichtingen gecontroleerd en de filterdroger vervangen.

Airco werkt mogelijk niet bij vorst

Bij vriestemperaturen is het mogelijk dat uw airco helemaal niet werkt. Het koudemiddel in het aircosysteem verdampt van vloeibare naar gasvormige toestand. Hiervoor is warme buitenlucht nodig. Als de buitenlucht die door de aircoverdamper gaat onder het vriespunt ligt, kan deze verdamping niet plaatsvinden en functioneert het aircosysteem niet. Het systeem wordt dan door verschillende sensoren automatisch uitgeschakeld. Na enige tijd rijden wordt het warmer onder de motorkap en dan kan het zijn dat de airco vanzelf weer inschakelt.


Lees meer:
Belangrijke kennis voor de werkplaats

Bekijk onze universele producten:
Airco-onderdelen
Airco-service

Reageer

* required fields

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com