2018-12-18 15:44:322018-12-18 15:44:322018-12-18 15:44:32 Hella

Blog

Innovatieve airconditioning door nieuwe technieken

Het aantal hybride en elektrische aangedreven voertuigen is de afgelopen jaren enorm gestegen, en dit zal de komende jaren alleen maar meer stijgen. Logisch, want het is beter voor het milieu, je betaalt minder belasting én stroom is goedkoper dan andere brandstoffen. Inmiddels zijn de moderne auto’s al enkele jaren op de markt, waardoor ook de universele garage steeds meer te maken krijgt met nieuwe technieken. Het is dus essentieel om goed op de hoogte te zijn van deze nieuwe technieken en de bijbehorende nieuwe producten en werkmethoden.

Neem bijvoorbeeld de compressor. Voor verwarming en koeling hebben hybride en elektrische voertuigen elektrisch aangedreven compressoren nodig, aangezien zij niet via een verbrandingsmotor worden aangedreven, maar via de accu. Dit vraagt om nieuwe productkennis.

De e-compressor, hoe zit dat precies?

De werking van de aircocompressoren is altijd dezelfde: gasvormig koudemiddel wordt aangezogen en gecomprimeerd. Er zijn echter verschillende bouwtypes, zo is de elektrische compressor meestal direct te herkennen aan de ontbrekende riemschijf. Omdat er ook een aantal ‘hybride-compressoren op de markt zijn, met zowel een conventionele als elektrisch aandrijving, is het echter belangrijker om te kijken naar de elektrische aansturing. Bij een elektrisch aangedreven compressor is dit een oranje hoogvoltage kabel.

Conventioneel is de regeling van het compressorvermogen via de in- en uitschakeling van de magneetkoppeling en een intern mechanisch regelventiel. De regeling van elektrisch aangedreven compressoren gebeurt alleen via het compressortoerental.
 

Olievulling bij e-compressoren

Elektrische aircocompressoren in hybride voertuigen worden aangedreven door een interne elektromotor die op hoogspanning werkt. De compressorolie in deze compressoren komt onder andere ook met de spoel van deze elektromotor in contact. De olie moet dan ook voldoen aan specifieke eisen:
➔ Hij mag geen negatieve invloed hebben op de materialen die in de compressor zijn gebruikt
➔ Hij moet een bepaalde elektrische kortsluitbestendigheid hebben (niet geleidend)

De compressoren van Behr Hella Service zijn met een basishoeveelheid compressorolie gevuld. Dit geldt ook voor de elektrische compressoren. En ook hier geldt dat het airconditioningsysteem voor de inbouw van de nieuwe compressor moet worden gespoeld, zodat alle olie is verwijderd.

Bij de airconditioningcontrole en -service moet erop worden gelet dat de elektrische aircocompressoren niet met de gangbare PAG-oliën worden gesmeerd. Die hebben niet de noodzakelijke isolatiekenmerken. Doorgaans wordt er POE-olie gebruikt, dat deze kenmerken wel bezit. De PAO-olie 68 AA1 Clearversion van Behr Hella Service (zonder lekdetectiemiddel) kan eveneens worden gebruikt.

De nieuwste generatie e-compressoren

Behr Hella Service biedt al zes jaar compressoren voor hybride en elektrische voertuigen aan. Sinds 2017 is het assortiment uitgebreid met de originele elektrisch aangedreven compressoren van compressorspecialist Sanden. De nieuwste generatie e-compressoren van Sanden omvat verscheidene voertuigmodellen, waaronder de Mercedes Benz B-klasse en de Volvo V60 Hybrid. Deze zijn te vinden in onze voertuigspecifieke catalogus

Meer weten over moderne aircosystemen met hun technische achtergronden? Raadpleeg dan de brochure Airconditioning Belangrijke Kennis voor de Werkplaats, met eveneens informatie over de werking, oorzaken van storingen, diagnosemogelijkheden en bijzonderheden.

Reageer

* required fields

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com