2018-12-18 16:15:512018-12-18 16:15:512018-12-18 16:15:51 Hella

Blog

Elektronica van OE-kwaliteit

Nieuwe auto’s brengen nieuwe technieken met zich mee. En nieuwe technieken zorgen voor nieuwe uitdagingen in de werkplaats. Vooral op het gebied van elektronica is er de laatste decennia veel veranderd. Elektronische systemen en sensoren zijn onmisbaar in alledaagse auto’s. Helaas kunnen ook deze onderdelen wel eens kapot gaan en dan heeft de bestuurder een probleem. Een probleem dat de werkplaats dient op te lossen. Inboeten op kwaliteit voor deze essentiële onderdelen is niet verstandig. Te veel systemen worden aangestuurd door ingewikkelde elektronica waarvan je niet wilt dat deze weer uitvallen. HELLA onderkent deze importantie maar al te goed en is dan ook OE-fabrikant van diverse sensoren en elektronica. Gemaakt met perfectie en één op één uitwisselbaar met het merkonderdeel. We duiken iets dieper in vier van de meest actuele items van dit moment.

Altijd up to date met de intelligente accusensor

De intelligente accusensor (ook wel IBS genoemd) geeft informatie over het actuele energieverbruik en maakt het daardoor mogelijk om de energievoorraad te plannen. Om zorgvuldig te kunnen omgaan met de boordaccu, is het nodig op de hoogte te zijn van de ladingstoestand, eventuele veroudering en veranderingen van de accu. Uit Duits onderzoek blijkt dat zwakke accu’s in ruim 50% van de gevallen de belangrijkste oorzaak zijn van het uitvallen van voertuigen. En aangezien er tegenwoordig nogal wat systemen op de achtergrond draaien, ook als het voertuig uit staat, is actuele informatie over de staat van de accu belangrijk.

De intelligente accusensor is hierdoor het sleutelelement van het energiemanagement in het voertuig geworden. De sensor meet betrouwbaar en nauwkeurig de accuparameters spanning, stroom en temperatuur. Aan de hand van de meetwaarden wordt er met behulp van algoritmen informatie verzameld over de laadstatus (SOC), veroudering (SOH) en de te verwachten startcapaciteit (SOF) van de accu. 

Vacuümpompen zijn noodzaak

Met de huidige trend van down sizing van de motoren ontstaat het probleem dat de motor niet meer zelfstandig voldoende vacuüm kan creëren voor bijvoorbeeld de remmen. Daarom tref je in voertuigen vaak additionele vacuümpompen aan. Elektrische vacuümpompen zorgen voor ondersteuning of voor het zelfstandig verzorgen van de onderdruk voor het pneumatische rembekrachtigingssysteem. Ze zijn toepasbaar bij alle motorconcepten, elektromotoren en hybride-aandrijvingen.

Continue bewaking van het olieniveau

De olieniveausensoren zorgen ervoor dat de motor van het voertuig niet ongemerkt zonder olie komt te staan. De bewezen technologie van ultrasone sensoren functioneert volgens het looptijdprincipe en bepaalt het vulniveau continu tijdens het rijden. Bij een draaiende motor (dynamisch meetbereik) is het vulniveau aanzienlijk lager dan het vulniveau bij stilstaande motor (statisch meetbereik). 

Een oliepeilstok bijvoorbeeld registreert bij mobiele motoren het olieniveau alleen in het statische bereik. Een oliepeilsensor kan het olieniveau en de kwaliteit van de olie continu, dus zowel in het dynamische als in het statische bereik, meten. Zo geeft deze sensor informatie over het oliepeil tijdens het complete bedrijf van de motor en zorgt het voor een continue bewaking van het olieniveau. We weten allemaal dat te weinig olie onder meer motorschade tot gevolg kan hebben, dus een juist olieniveau is uitermate belangrijk. 

Toonaangevend op het gebied van gaspedaalsensoren en elektrische gaspedalen

Je weet het misschien niet, maar HELLA is één van de meest toonaangevende fabrikanten als het aankomt op gaspedaalsensoren en elektrische gaspedalen. De slanke en robuuste constructie is eenvoudig mechanisch aan te sluiten en heeft een hoge meetnauwkeurigheid. Dit is handig want daardoor hoef je het gaspedaal niet in het voertuig te kalibreren.

De door HELLA ontwikkelde CIPOS®-technologie (CIPOS staat voor Contactless Inductive Position Sensor) biedt bovendien een nauwkeurige en makkelijk te gebruiken sensor. Dankzij het slijtagevrije meetprincipe van de CIPOS®-techniek en de zeer geringe mechanische slijtage geniet dit gaspedaal vooral bij vaak terugkerende kleine bewegingen de voorkeur boven gaspedalen die contact maken.

Voldoende redenen dus om eens rond te kijken in HELLA’s wereld van elektronica. Dat kan in onze voertuigspecifieke catalogus. Met onze OE-expertise en jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat jij uiteindelijk in de werkplaats makkelijk de benodigde onderdelen kunt vervangen en je je klanten weer snel op weg kunt helpen. Zo blijft elektronica toch ook nog altijd een beetje mensenwerk.

Reageer

* required fields

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com