2018-12-18 17:09:232018-12-18 17:09:232018-12-18 17:09:23 Hella

Blog

ADAS maakt ruitvervanging nog complexer!

Het vervangen van een autoruit is altijd al een precies werkje geweest, dat doorgaans door een specialist gedaan moet worden. Dat de ruitenwissers en binnenspiegel gedemonteerd moeten worden voor het vervangen, kan iedereen wel bedenken. Het zit ‘m in de details. Zoals het afplakken van de ventilatie om te voorkomen dat er glasscherven invallen. Ook de inschatting van de staat waarin de pakking verkeert en deze eventueel vakkundig vervangen, vereist de nodige kennis en ervaring. En omdat dat nog niet uitdagend genoeg was, is er een nieuwe taak bijgekomen voor De Ruitenvervanger: kalibratie na de vervanging van de voorruit. Wat alleen geldt voor auto’s die de afgelopen twee jaar van de fabrieksband zijn afgerold en zijn uitgerust met zogenaamde rijhulpsystemen.


Rijhulpsysteem

Het rijhulpsysteem waar we naar refereren heet ADAS en staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Een prachtsysteem ter bevordering van de verkeersveiligheid, waarbij er achter de voorruit camera’s zijn geplaatst die de bestuurder tijdens het rijden ondersteunen – bekijk onze video om te zien hoe een rijhulpsysteem werkt. De mate van hulp die het systeem biedt, verschilt per automerk. Denk hierbij aan hulp bij inparkeren, het vertragen van de auto of het maken van een noodstop en waarschuwen bij het onbedoeld switchen van rijbaan. Handig en veilig voor de bestuurder, maar uiteraard wel met de voorwaarde dat het goed moet werken. Na het vervangen van de voorruit is het aan De Ruitenvervanger om de camera’s opnieuw te kalibreren. Gebeurt dit niet, dan krijgt de bestuurder verkeerde signalen. Bijvoorbeeld dat hij een wegmarkering overschrijdt terwijl dat niet het geval is. Of erger: nadat hij er al ver overheen is!

Camera en sensor kalibratie

Dit kalibreren gebeurt voor de meeste automerken met de CSC-tool. Dat staat voor Camera and Sensor Calibration tool. Hoe dat in zijn werk gaat, is een redelijk technisch en complex verhaal. Bekijk onze video om te zien hoe kalibreren met de CSC-tool werkt. Voor uitleg en demonstratie kunt u HELLA altijd raadplegen. Hiermee tonen we maar weer eens aan dat elk beroep onderhevig is aan nieuwe ontwikkelingen met de bijbehorende investeringen. Voor de bewuste automobilist is het goed om dit te beseffen. Kies voor een specialist, die weet hoe uw auto is uitgerust en die investeert in kennis en de juiste tools. Dan blijft de betrouwbaarheid van de auto gewaarborgd.

Reageer

* required fields

Onze specialisten


HELLA blogs. We delen onze kennis graag.
 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen en installatiemateriaal

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers
 

Voor vragen of opmerkingen:
bnl.communication@hella.com