2018-07-20 21:54:212018-07-20 21:54:212018-07-20 21:54:21 Hella

Blog

Referentiegetallen... hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat is een referentiegetal?

Het referentiegetal geeft aan wat de lichtsterkte is van de lamp. Dit bepaalt hoe ver het licht reikt en hoe breed het licht schijnt. Het referentiegetal kent vier waarden in Europa, te weten: 12,5 – 17,5 – 37,5 – 50. Het referentiegetal valt onder de ECE R48 regeling; de Europese regelgeving met betrekking tot verlichting op voertuigen. In Europa geldt de regel dat de som van de referentiegetallen, voor de koplampen en verstralers, niet hoger mag zijn dan 100.

Waar vind ik het referentiegetal?

Op de koplamp of verstraler zijn een aantal cijfers te vinden. Deze cijfers staan voor de homologatie, wat inhoudt dat het product voldoet aan de Europese regelgeving.


Het eerste getal staat voor het type verlichting. HC staat bijvoorbeeld voor asymmetrisch dimlicht met halogeenlamp. De R staat voor verstraler.HR staat voor verstraler met halogeenlamp, enzovoort. Een totaal overzicht is hier te vinden.

De E in combinatie met het cijfer laat zien in welk land de goedkeuring van het product heeft plaatsgevonden, dit hoeft niet gelijk te zijn aan het land van productie.

Het getal onderaan is het homologatienummer dat hoort bij het desbetreffende product. Het referentiegetal staat aan de linkerkant (17,5 op de afbeelding).

De praktijk

In de praktijk dient u te zorgen dat de verlichting in uw auto werkend is en voldoet aan de regels die gelden. Al eerder werd er genoemd dat het totaal aan referentiegetallen voor koplampen en verstralers, de som van 100 niet mag overschrijden. Wat houdt dit in?
Stel, u hebt twee koplampen met elk een referentiegetal van 12,5, dan komt u op een totaal van (2x 12,5=) 25. Dit betekent dat u de resterende 75 kunt invullen naar keuze. U kunt kiezen voor twee lampen met elk een referentiegetal van 37,5 of u kiest voor zes lampen van elk 12,5.
Let op, bij voertuigen tot twaalf ton mag u maximaal vier verstralers extra monteren. Bij voertuigen vanaf twaalf ton mogen dat er zes zijn, mits er maar vier tegelijkertijd branden. U kunt ervoor kiezen de twee resterende lampen niet aan te sluiten.

Advies

Om een juiste beslissing te nemen over de te voeren verlichting op uw wagen met betrekking tot de referentiegetallen, is het belangrijk om te weten hoe deze zijn opgebouwd. Hoe lager het referentiegetal, hoe breder en minder ver de lichtbundel reikt. Andersom, hoe hoger het referentiegetal, hoe smaller en verder de lichtbundel reikt. HELLA adviseert de verlichting met de hoge referentiegetallen in donkere verlaten gebieden, zoals Scandinavië, toe te passen. De lagere referentiegetallen zijn meer voor in de stedelijke gebieden.

In onze productcatalogus staan de referentiegetallen altijd vermeld bij de lampen. 

Voor meer informatie kunt u deze pdf eens grondig doorlezen.

Reageer

* required fields

Onze specialisten

Voor vragen of opmerkingen

Mail bnl.communication@hella.com

 

Juan Alonso
Product Manager elektronica en equipment

Marcel van Baalen
Product Manager special OE

Martin Baars
Product Manager thermomanagement

Rini de Boer
Product Manager remmen

Willy Vermuyten
Product Manager universele verlichting

Eric Weidema
Product Manager voertuigspecifieke verlichting, gloeilampen en ruitenwissers